Кръгла маса по Националната програма за безплатна силанизация на зъбите на децата

Кръгла маса по Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години, се проведе днес в Разград.
В дискусията участваха националният координатор на програмата д-р Виктория Жекова, главният секретар на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов, директорът на РЗИ-Разград д-р Ася Генева, стоматолози от област Разград. По Националната програма за безплатна силанизация на зъбите на децата от 7 години се поставят силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на деца от 5 до 8 години.
2095 са децата от Лудогорието, включени в програмата от старта на реализацията й, силанизираните зъби са 6748. Силантите са 100% ефективни в предотвратяването на кариеси на дъвкателните повърхности – обясняват стоматолозите.

Статистиката сочи, че в България всеки четвърти 18-годишен тийнейджър вече има по един изваден постоянен зъб, а 24-годишните – по два. По време на дискусията стана ясно, че област Разград е единствената в страната, в която по програмата са обхванати всички общини. Зъболекарите, които поставят безплатно силанти, са 9, координатор на програмата е д-р Теменуга Ангелова. Равнището на обхванатите деца е по-високо от средното за страната, в Разградско е 6% от всички от определената възрастова група, а в част от регионите по 1-2%.
Гост на форума бе зам.-областният управител Евгени Драганов. Той приветства участниците и пожела успех на мащабната профилактична програма и обяви, чеОбластна администрация-Разград е готова да съдейства в реализацията на инициативата. Веднага след кръглата маса във фоайето на институцията бе поставен плакат, представящ дейностите по програмата, допълват информацията от пресцентъра на областната администрация.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.