Рахой прехвърли топката на Пучдемон, пита обявена ли е назависимост

Премиерът на Испания Мариано Рахой отвори вратата за активиране на член 155 от конституцията на страната, според който правителството може да предприеме извънредни мерки срещу автономната област.

Правителството в Мадрид цяла сутрин заседава, за да реши как да действа след обявената независимост от регионалния парламент на Каталуния. Всъщност тя не беше точно обявена. Премиерът на областта Карлес Пучдемон и депутати подписаха декларация за независимост, но след това лидерът обясни, че отлага нейното влизане в сила.

В тази връзка и от правителството искат да разберат – обявена ли в действителност независимост или не?

„Информирам ви за позицията на правителството, защото остана неяснота около вчерашните събития в Каталуния. Испанското правителство ще изиска от правителството на Каталуния да обясни декларирало ли е независимост или не.

От отговора на премиера на Каталуния зависи какви решения ще вземе правителството в следващите няколко дни.

Това е задължително изискване за активиране на член 155 от Конституцията. По този начин искаме и да предложим сигурност на гражданите.

Ако Пучдемон уважава законността ще сложи край на този период на незаконност и сигурност. Това е, което всички очакваме, за да се сложи край на ситуацията в Каталуния.

В отговора си Пучдемон има възможност да отговори на толкова на толкова много призиви от толкова много области, за да възстанови законността“, гласеше краткото изявление на Мариано Рахой.

По-късно той ще говори пред парламента и там се очаква да даде повече подробности за позицията на правителството.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.