Есенен литературен празник събра всички разградски поети в Художествената галерия

Есенният литературен празник, посветен на месеца на поезията – октомври, събра в Художествената галерия „Проф. Илия Петров” над 20 разградски поети, както и техни почитатели. И тази година бе спазена традицията за есенно литературно четене, но идеята на организаторите бе да се изявят повече разградски поети и това се случи – за първи път от години насам се състоя мащабно литературно четене с участието на толкова много поети. Инициативата бе на Община Разград, писателската общност в града и Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев”. На нея присъства Виолета Антонова, главен експерт „Култура” в Община Разград.
Поетите Пламен Панчев и Иван Дойнов бяха водещи на литературната вечер и представяха пред всички братята си по перо. Иван Дойнов, като доайен на поетите в Разград, се върна към първата поетеса Станка Николица Спасо-Еленина, припомни имената на известни творци като Христо Радков, Христо Радушев, Димитър Крайнов и др., които оставиха светла диря с творбите си. Разказа и за добрата традиция на литературните клубове, където младите таланти срещаха подкрепа. Много от тях продължават да пишат и да издават книги, да публикуват в национални издания.
Всеки от поетите се изяви с по едно стихотворение на рецитала. Той започна с представяне на най-младите: Силвена Георгиева и Цветомир Василев от ПТГ „Ш. Петьофи”, Даяна Николова от ПМГ „Акад. Н. Обрешков”. След това пред публиката застанаха Павлина Стаменова, която скоро бе удостоена с награда на националния литературен конкурс „Иван Николов”, Иван Димитров, Цонка Донева /тя прочете и стихотворение на френски/, Иваничка Маджарова, арх. Веселин Крайщников, Оля Недкова, Басри Сабри, Веселина Йотова, Донка Василева, Димитър Петров, също с награда от конкурс, Йорданка Станева, Румяна Радушева, Валентина Ласкаева и др. Поетичното събитие завърши с пожелания за нови срещи и малък коктейл.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.