Наградиха най-активните учебни заведения в Европейския ден на спорта в училище

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и неговите заместници Нурие Црънгалова и Евгени Драганов връчиха награди на представители на най-активните учебни заведения, участвали в Европейския ден на спорта 29 септември.
Церемонията се проведе в Областна администрация-Разград, на която освен училищните директори и учителите по физкултура от четирите наградени училища, участваха и представители на партньорите в организацията на събитията за Европейския ден на спорта – Регионалното управление на образованието и Регионалната здравна инспекция. От РУО-Разград отличените получиха грамоти, а от РЗИ – по една футболна топка и грамоти, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.
Наградите от Областния управител бяха топки на обща стойност 300 лева, за училищните ръководства имаше и грамота. Г.Хюсмен ги поздрави за включването в полезната за здравето на децата инициатива и се ангажира до края на мандата си да осигурява предметни награди за най-активните участници в Европейския ден на спорта в училище.
Общо 11 училища са отчели своята дейност на 29 септември в РУО, спортувалите деца са 3898, но реално участниците са много повече – съобщи спортният експерт в РУО-Разград Николай Миланов.
На първо място със 185% участие в инициативите е ОУ „Васил Априлов“ – Исперих, а процентът е толкова висок, тъй като първо всичките 644 ученика са участвали в крос, а след това повечето от тях са се включили и във втора спортна активност – обясни Миланов. Управата на училището получи от Гюнай Хюсмен две футболни и по една баскетболна и волейболна топка.
Другите три наградени училища са с по 100% включване на възпитаниците си. На второ място със 700 участника в Европейския ден на спорта в училище е ОУ „Васил Левски“ – Разград, наградата е по една от трите вида топки – футболна, волейболна и баскетболна. На трето място са ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – с. Езерче с 90 участника и ОУ „Кирил и Методий“ – с. Киченица с 55 участника. Наградите са по една футболна и една баскетболна топка.
Представителите на четирите училища разказаха, че са включили и иновативни моменти в организираните от тях събития – поканили са родители да участват, освен спортни дейности е имало и представяне на фолклорни танци.
Инициативите на 29 септември бяха част от кампанията „NowWeMOVE“, чийто национален координатор за България е сдружение „BG Бъди активен“. Това е най-мащабната обществена кампания в страната, насочена към популяризирането на движението и спорта за здраве.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.