Панаирът на царевицата в Исперих вече с национален

С Царевично парти пред Музейната експозиция в центъра на Исперих завърши традиционният Панаир на царевицата, организиран от Историческия музей. Празникът е част от Дните на културно-историческото наследство в града.

Партито започна с ревю на най-оригиналните царевични костюми, представени от манекени в две възрастови групи – малчугани от детските градини в Исперих и ученици от 1 до 4 клас. Официалните гости на събитието: Областният управител Гюнай Хюсмен и председателят на Общински съвет – Исперих Даниел Димитров, а също и многобройните зрители в центъра на Исперих, аплодираха бурно оригиналните костюми и дефилето на малките участници в ревюто.

На купона имаше игри с царевични продукти, готвеше се качамак, от който опитаха всички, имаше и кулинарна изложба. В програмата участваха и фолклорни изпълнители от Исперих, имаше и надиграване на фолклорни танцови състави.

На откриването на Царевичното парти директорът на Исторически музей-Исперих Боряна Матева съобщи две добри новини за съгражданите си. Едната е свързана със събитието, на което присъстваха – за пръв път тази година Панаирът на царевицата е обявен за културно събитие с национален статут. Втората новина е също голямо постижение за Историческия музей в Исперих – плакатът „Изложба „Гетската столица Хелис – 30 години проучвания“ е класиран на първо място в Националния преглед на музейния плакат в Смолян, негов автор е Георги Деков.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.