При четири отхвърлени оферти в конкуренцията за тол системата остават двама участници

Утре, 4 октомври, ще бъдат отворени ценовите оферти на участниците в обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа, съобщи агенция „Пътна инфраструктура“.

Тръжната комисия е оценила техническите оферти и на тази база е предложила отстраняването на четири кандидата – обединение „БГ ПЪТ“, „Толлнет“ Чехия, „Сиела Норма“ и обединение „Телетол“.

Техническата оферта на КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС е получила по 10 точки за показателя „функционалност и експлоатационни качества на системата“, за „реализация на хардуерна система“, за плана за изпълнение и управление на риска и за качеството при изпълнение на поръчката. Общата техническа оценка на компанията е 100 точки.

Консорциумът „ТОЛ БЪЛГАРИЯ“ е получил по 5 точки за „функционалност и експлоатационни качества на системата“, за „реализация на хардуерна система“ и за „план за изпълнение и управление на риска“. Оценка за качество при изпълнение на поръчката на консорциума е 10 т.а а техническата оценка – 66.67 т.

Австрийската Kapsch е представена като консорциума „Капш трафик солюшънс“, който включва българското, полското, италианското и испанското подразделение на компанията, пише „Капитал Daily“. Дружеството специализира в технологии, решения и услуги за пазара на интелигентни транспортни системи. Kapsch са внедрили тол-системи в Австрия, Полша, Чехия и Австралия. Компанията е основана през 1892 г. и за нея работят над 6800 души. Българският й клон е открит през 2005 г.

В консорциум „Тол България“ влизат изцяло български участници: „Телелинк“ като водещ партньор в консорциум с българските „Сирма груп“ и „Сиенсис“. „Телелинк“ е основана от Спас Русев и Любомир Минчев, като след това вторият откупи дела на Русев.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца. Индикативната й стойност е 200 млн. лева без ДДС. Изграждането на тол системата ще бъде за сметка на избрания изпълнител. Планът е той да си върне парите от събраните приходи. Наскоро министърът на регионалното развитие Николай Нанков прогнозира, че ако няма обжалвания до края на месеца договорът може да бъде сключен. Именно обжалвания на всички етапи спираха досега напредъка по проекта след като поръчката беше обявена през пролетта на 2016 г.

Тол системата ще важи само за тежкотоварните автомобили и ще се плаща на база изминато разстояние, а за леките автомобили ще бъде въведена електронна винетка.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.