Каракачанов: Фондации плащат за налагане на радикалния ислям сред етнически групи у нас

„Радикални фондации плащат на определени етнически групи у нас за налагане на символите на радикалния ислям“, съобщи по време на конференция, посветена на тероризма, вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Около 1200 души са загиналите при терористични актове в Европа от 1988 година до момента. Това сочат данни, изнесени на форума. За сравнение, убитите при тероризъм за периода от 1970 до 1988 година са близо 4800. Според вицепремиера Красимир Каракачанов, страната ни също е заплашена от радикализация в последните години. Той смята, че към момента налагането на символите на радикалния ислям у нас става само срещу заплащане.

„Финансират се фондации в страни от Европейския съюз с либерален режим, като Белгия и Холандия и оттам парите се разпределят вече от тези „европейски“ фондации в страни като България, Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Албания, целия регион. Едни хора, които допреди пет години са ходили на протестантска църква, днес ходят с бради до кръста и викат „Аллах Акбар“, облечени в бели чаршафи. Не можеш да разбереш това български граждани ли са, или някакви хора, дошли от щата Пенджаб или някъде от Персийския залив. И всички знаят, че всичко това става срещу заплащане“, допълни министърът на отбраната, цитиран от БНР.

Според изследване, представено на конференцията, през 70-те и 80-те години на миналия век е било ясно кои са терористичните организации, а актовете на насилие са били насочени основно към военни, полицаи и политици. Новата ситуация в Европа обаче прави доста по-трудно откриването на потенциалните терористи, смятат експерти.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.