Честваме 109 години Независимост с празнична церемония и изложба

Община Разград и Регионалният исторически музей канят гражданите и гостите на Разград на тържествена церемония – ритуал за поднасяне на венци и цветя по случай 109-та годишнина от обявяване Независимостта на България в петък, 22 септември, от 11.00 часа, на пл. „Възраждане“.

Кметът на Разград д-р Валентин Василев ще произнесе слово за празника, а за събитията около обявяването на българската Независимост ще разкаже Иво Стоянов от Регионалния исторически музей.

В 12:30 часа в една от залите на Художествената галерия „Проф. Илия Петров” ще бъде открита изложбата „Епохата на Фердинанд”. Изложбата е гостуваща, от Регионалния исторически музей – Велико Търново. Съдържа 40 цветни табла, които по атрактивен начин разказват за времето на управлението на Фердинанд I. Акцентите започват от избора на новия владетел на България през 1887 г., минават през неговото признаване и утвърждаване, като проследяват основните политически събития в периода на управлението му, до абдикацията му през 1918 г. Разбира се, специално място е отредено на провъзгласяването на Независимостта на българската държава на 22 септември 1908 г.

Голяма част от изложбата разказва и за икономическото и културното развитие на България през този период – индустрия, транспорт, наука и просвещение, дворци и сгради, участието на държавата ни в световните изложения. А темата „Ученият Фердинанд“ със сигурност ще предизвика любопитството и интереса на публиката. В тази област главната заслуга на Фердинанд е създаването и изграждането на няколко научни институции, обединени по време на неговата абдикация под името царски природонаучни институти.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.