Борисов: Съмнявам се, че „Грипен“ за най-добрите изтребители

Първо ни трябва сухопътна техника, щото такава ни е доктрината. Това каза премиерът Бойко Борисов за пореден път в коментар за процедурата за избор на нов за армията ни изтребител, която може да се върне стъпка назад.„Трябват ни кораби, трябват ни и изтребители. Но всичко това е минимум 10 млрд. лв., когато поставиш въпроса така – „йок, трябва веднага да се платят“, трябва да кажеш от къде ще отрежеш“, каза Борисов. После добави, че ГЕРБ са спечелили изборите с обещание за увеличение на учителските заплати и изреди списък с инфраструктурни проекти, като околовръстния път на Пловдив и тунела под Шипка, за които трябвали пари.

„Изтребителите, аз се съмнявам, че това са най-добрите“, изрази съмнение Борисов за избора на служебното правителство, което препоръча да продължат преговорите за нови „Грипен“ със Швеция и употребявани „Еврофайтър Тайфун“ от Италия. Борисов добави, че чака решение на парламентарната комисия след което „ще режем от бюджетите на другите министерства, ще даваме за отбрана“. „Да видим със 7 самолета, каква отбрана ще се постигне. Ще победят във въздушен бой, кой? Тези изтребители, кои други изтребители ще свалят“, попита Борисов риторично чакащи го след откриването на офис на Европейската инвестиционна банка в София.

„Поднасям своите извинения към президента Радев, но той вече не е шеф на ВВС. Той е президент на всички българи. И когато казва, че искам да проваля, или сме подвластни на лобисти – аз не съм“, коментира Борисов думите на президента Румен Радев, който обвини в лобизъм правителството. Премиерът припомни, че служебното правителство назначено от президента смени експертите работещи по проекта за изтребителите и „направи сделка за 3 млрд.“ Според Борисов, сумата от 1,5 млрд. лв., за каквато е проектът за придобиване на изтребителите не включва въоръжението за което ще трябва още толкова. „Не можеха ли да изчакат? 16 години се пазарим за изтребителите. Ще изчакат 16 дена“, каза Борисов. Той добави, че парламентът трябва да провери дали „това са единствените 2 изтребителя“. „Няма някой от вас, който да каже, че едни F-16 или други изтребители, не могат да са участници в тоя конкурс.“ Борисов каза, че имало и нови F-16, въпреки, че разглежданата оферта в процедурата беше за употребявани собственост на Португалия с модернизационен пакет от САЩ. „Като са много скъпи има едни „Скорпиони“ за 20 млн. евра. Що не вземем тях? Що изведнъж се хвърлихме на най-скъпите самолети? Когато правим обществени поръчки за коли, какви взимаме – Шкоди, Фолсквагени“, каза Борисов. Според него, ако не са се наложили плащанията от 3 млрд. за „американските централи“ и „Белене“ „щяхме да купим самолетите“.

Ще вземем самолети, но моряците искат и кораби, сухопътни войски искат бронетранспортьори, каза още Борисов. Той добави, че няма от къде не да ги купи днес и да „опоскаме целия фискален бюджет“, при положение, че очакваме покана за еврозоната. За финал припомни, че в момента ЕК прави план за финансиране за отбрана.

Според доклад на военния министър Красимир Каракачанов до премиера Бойко Борисов цената на придобиване на 8 изтребителя е 1.5 млрд. лв., които трябва да се изплащат от 2017-а до 2025 г. Другият проект за 198 единици бойна и специална техника за сухопътните сили трябва да струват 1.2 млрд. лв., да се изплащат 2018-2029 г. и да се доставят за 7 г. Два многофункционални модулни патрулни кораба с оборудването, трябва да струват 820 млн. лв. и да се изплатят за 6 години, а срокът за строителството на корабите е 5 г.. Общата прогнозна стойност на трите проекта за превъоръжаване и модернизиране на армията е 3.54 млрд. лв. който да се изплащат до 2029 г.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.