Соларни пътни знаци и шумна маркировка поставят в Ушинци и Стражец

Соларни пътни знаци ще бъдат поставени в Ушинци, а в Стражец – напречна шумна маркировка. Това реши на свое заседание днес Областната комисия по безопасност на движението по пътищата.
Пред членовете й бяха поставени проблеми по безопасността на движението на жителите на четири населени места в региона. Какви са вариантите за решаването им съобразно законодателството в тази сфера обясниха началникът на Областно пътно управление-Разград Людмил Янев и началникът на „КАТ-Пътна полиция“ Диян Симеонов.
Участъкът от пътя Търговище-Разград-Кубрат-Тутракан, който преминава през Стражец и където има четири автобусни спирки, може да се обезопаси чрез две мерки – решиха членовете на комисията. Едното решение е поставяне на напречна шумна маркировка с височина 10 мм. В момента се проучва анализна цена, след което ще се изготви задание и ще се изпрати до Агенция „Пътна инфраструктура“ за одобрение. Другото решение е изграждане на пешеходна ограда, която да ограничи неправилното пресичане. И за двата варианта е нужно становище от АПИ, затова ще бъде изпратено такова искане с молба за спешно решаване. От утре ежедневно 108 деца от Стражец пътуват за училище и са поставени на риск в този участък – алармира кметът на селото Нуридин Мехмед.
За участъка от пътя Русе – Варна, който преминава през село Ушинци, прие предложението на кмета Иван Димитров за поставяне на соларни пътни знаци за внимание.
Трапище и Манастирско са другите две села, чиито кметове потърсиха съдействие от Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. И двете поставят въпрос с обезопасяване на участъци от пътя Разград – Търговище. Местните хора искат да бъдат поставени „легнали полицаи“. По европроекта, по който в момента шосето се ремонтира, обаче са предвидени пешеходни пътеки. Няма възможност за изменение на проекта – обясни Янев. Въпреки това обаче той се ангажира ОПУ-Разград да извърши наблюдение на тези участъци през зимния сезон, след което ще се проучи каква е възможността за изготвяне на допълнителни проекти и процедурата за тяхното съгласуване.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.