В жк „Орел“ ще бъдат изградени четири триетажни блокчета с 48 социални жилища

Публично обсъждане на проектно предложение на община Разград за изграждане на социални жилища за настаняване на малцинствени и социално слаби групи в жк „Орел“ бе проведено днес в бистро „Зайо Байо“.
Проектът е част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Разград и е включен в инвестиционната програма на Общината. Подробности днес представиха кметът на Разград д-р Валентин Василев и заместник-кметът Галина Георгиева. В дискусията участва и зам.-областният управител Евгени Драганов.Проектното предложение ще бъде подадено за финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Стойността му е 2 422 000 лв.
Съвременните социални жилища се изграждат за настаняване на уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение. Предвижда се четирите триетажни блокчета да бъдат изградени в източната част на жк „Орел“ с площ 12 497 кв. м. В тях ще бъдат настанени хора, които отговарят на условията, определени в Наредба №29 на община Разград за реда и условията за настаняване под наем в социални жилища.
Жилищата ще са общо 48, по 12 ще са с площ 62, 86, 91 и 95 кв. м. Двуфмилните ще са 12, и пак по толкова за три лица, за четири лица и за четири плюс едно лица.
Нуждаещите се ще могат да ги обитават за срок до 2 години, като при подписването на договора ще са задължени за изпълняват социален пакет, в който има клаузи от типа: децата им да посещават училище и детска градина, да имат личен лекар, да ги водят на имунизации и други.
Предвижда се срокът на изграждане на социалните жилища да е 30 месеца. С Решение на Общински съвет- Разград е поет ангажимент, изградените жилища да не бъдат закривани за период не по-малък от 5 години от крайното плащане по проекта.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.