И Рим беше парализиран заради лошото време

В цяла Италия лошото време причинява вреди и проблеми. В някои случаи това са истински трагедии, както случаят в Ливорно. Лошото време не пощади и Рим. Градът беше парализиран: метрото спря, затворени станции, влакове в капан, дървета на земята, пътища, превърнати в реки. Кметът на столицата Вирджиния Раджи в своя ФБ профил се обърна към жителите на Рим така:

Ние сме близо до онези, които преживяват драма в тези времена. Вълната на лошото време удари и столицата. Вчерашното събитие, например, беше много тежко – само за три часа върху Рим се изля огромно количество дъжд.
По-конкретно, още през юли 2016 г. сме помолили офисите да почистват непрекъснато калдъръмените камъни и улиците от листата. Миналия месец, през август, за да предотвратим запушването на повече от 100 артерии с по-висок риск от наводняване, при особено сложни метеорологични условия, взехме по-сериозни мерки от обичайните. Така също почистващите фирми проведоха изключително интензивна дейност за събиране на листата и иглолистните нападвания, и то доста преди обичайния есенен период: над 1000 акции на повече от 1600 км. И ако прибавим и работата през предишния период, това са повече от 2700 км, които са почиствани. Ето защо Рим е по-устойчив на атмосферните условия. И ако не бяхме действали навреме, ситуацията щеше да бъде още по-лоша.
Въпреки това, положението на някои места, като тези с каменна настилка, показва, че канализационната система очевидно не е подходяща да се справи с тези количества вода. Затова и от доста време се обръщаме и към институции на национално и регионално ниво, отговорни за управлението на тези явления, които стават все по-интензивни с климатичните промени. Поради тази причина изпратихме и искане до хидроложкия институт за река Тибър, да изпълни хидроложкия план за общините Х и ХI.
Трябва да бъде ясно, че някои квартали на града са постоянно изложени на риск, тъй като са строени без да бъдат взети предвид морфологичните характеристики на територията.

В края на изложението си Раджи уверява гражданите на Рим, че управлението е подело сериозни инициативи и мерки в посока на грижа за града и жителите му, и няма да се спре пред новите предизвикателства.

По материали от италианския печат, превод: Нели Николова
Снимки: Фейсбук и romatoday.it

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.