70% от българите смятат, че президентът трябва да има водеща роля в антикорупционния орган

Над две трети от българите смятат, че бъдещият антикорупционен орган трябва да е под контрола на президента, сочи проучване на „Галъп интернешънъл“.

Именно антикорупционният закон е една от горещите теми в началото на новия политически сезон, като разликата в проектите на ГЕРБ и БСП от кого да се назначават шефовете на органа за борба с корупция, който ще бъде създаден. Според проучването на „Галъп“ хората подкрепят предложението на левицата, а не това на управляващата партия, чието предложение е парламентът да се заеме с тези функции.

Повече от две трети от българските избиратели (70%) приемат, че президентът трябва да има водеща роля в това отношение. 21% подкрепят предложението контролът да бъде в ръцете на самите управляващи“, съобщават от „Галъп“.

Данните са от национален, представителен за пълнолетното население, телефонен сондаж сред 802 интервюирани, проведен на трети и четвърти септември. Изследването е част от регулярната програма на „Галъп интернешънъл“ за отчитане на обществените настроения, уточняват от социологическата агенция.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.