„Харви“ счупи рекорд за валежи, наводненията се разрастват сред 6 млн. души

Тропическата буря „Харви“ е предизвикала толкова силни валежи, че контролен пункт в Хюстън отчита 1253 литра на квадратен метър от петък до днес. Ако тези предварителни данни се потвърдят, това ще е нов рекорд за континенталната част на САЩ.

Ветровете на „Харви“, който връхлетя Хюстън като ураган от четвърта категория, бързо отслабнаха, но бурята се движи много бавно и това е една от причините в района да вали толкова много. На 14 пункта в Южен Тексас са паднали над 1000 литра на кв. метър за последните 4 дни.

Новината идва в момент, когато валежите не спират, реки и езера преливат и наводненията се рарастват в район, населен с около 6 милиона души. Допълнителни между 15 и 30 литра на кв. м се очакват в следващите часове, а властите предупреждават, че на много места къщите – поне 3000 дотук – може да останат под вода седмици наред.

Анимация на данни, създадена от NASA, показва валежите от 23 до 29 август:

Илюстрация за катастрофалния размер на валежите са изчисленията, че за 4 дни „Харви“ е донесъл до сряда почти 57 кубически километра вода, изваляла над сушата.

Досега жертвите са поне 11, но е парализиран четвъртият по големина град на САЩ, властите отварят нови и нови убежища за близо 20 000 души и очакват въпреки призивите към хората да не напускат домовете си стотици хиляди да започнат да бягат, защото наводненията продължават четвърти ден без изглед да намалеят.

Властите включват нови и нови спасителни екипи и съобщават за евакуирани близо 3500 души. Но на много места хората създават аматьорски помощни отряди и с подръчни лодки издирват и спасяват съседите си, блокирани от покачващите се води.

Бизнесът напрегнато следи новините, тъй като железниците съобщиха, че макар ключов за търговията граничен пункт с Мексико да продължава да работи, не могат да инспектират съоръженията около Хюстън. Някои компании вече пренасочват товарите си през Калифорния.

Всичко това се случва точно 12 години, след като ураганът „Катрина“ връхлетя Ню Орлийнс, щата Луизиана, уби около 1800 души и разкри скандално неподготвените федерални служби за борба с бедствията и внезапния разпад на органите на реда.

Сега дъждовните облаци се отправят бавно към Луизиана, докато в Тексас очакват „Харви“ да се завърне отново на сушата. Центърът на бурята бе във вторник и сряда недалеч от брега югоизточно от Хюстън.

Рекордът за валежи на американска територия се държи от циклона Хики, който през 1950г. донася в Хаваите валежи от 1320 литра на кв.м.

Защо толкова вали

Поне три причини има за това „Харви“ да е причина да се излива толкова много вода.

Първата е, че с наближаването на брега ураганът непрекъснато се усилваше, докато обикновено тези атмосферни явления малко отслабват преди да връхлетят сушата.

Втората е, че след като намаля до тропическа буря, „Харви“ почти спря да се движи – в сряда, например, тя се преместваше на изток-североизток с 13 км/ч. Това означава, че валежите падат върху една и съща територия дни наред, което е необичайно. Причината са две системи на високо налягане, заради които бурята се оказа блокирана и принудена да се върти на едно и също място.

Третата е, че „Харви“ се оформи в момент, когато водата в Мексиканския залив бе с около 1-2 градуса по-топла от обичайното и на места температурата ѝ дори надхвърляше 29 градуса, т.е. и изпаренията са по-силни. Задържането на бурята близо до брега означава, че тя непрекъснато се захранва с влажен океански въздух и излива водата като непрекъснати дъждове над района на Хюстън.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.