Частен хеликоптер се включва в борбата с пламъците в Пирин

Започна шестият ден от борбата с огромния пожар в Кресненското дефиле. Силният вятър, който разнесе пламъците до село Влахи, което наложи и евакуацията на жителите му, продължава да духа, но днес вече има надежда за дъжд, който да помогне в усилията за справяне с огъня.

Пожарът е в близост до селото, но добрата новина е, че вече е овладян в района в близост до главния път Е-79.

Като цяло се вижда и краят на борбата.

Вървим към погасяване на пожара в Кресненското дефиле, но все още има активни огнища във вътрешността“, обяви инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие, пред „Фокус“.

По думите му критичната ситуация в района на село Влахи от вчерашния ден вече е под контрол.

Все още по периметъра има активни огнища, но за щастие пожарът е низов“, каза още инж. Дамянов.

Той добави, че към момента екипи вече се настаняват по фронта и ще започна активни дейности по цялостното локализиране и потушаване на огъня. Инж. Дамянов посочи, че за щастие в района вали и слаб дъжд, което ще спомогне значително за овладяване на ситуацията. Той изрази надежда, че дъжд ще се засили малко повече, за да може по-бързо да се случат нещата.

Вече е отменена и принудителната евакуация на хората от село Влахи, като това обяви директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов.

Надявам се днес да обявим няколко добри новини. Ситуацията в село Влахи е под контрол, поради което и отменяме принудителната евакуация. Нощта беше драматична. Възникнаха две нови тежки огнища. Между с. Сенокос и Ощава – върхов пожар. Колегите успяха да се справят и не допуснаха село Ощава отново да бъде опожарено. Включваме още един хеликоптер – общо три. Той е на частна фирма“, заяви гл. комисар Николов.

Той уточни, че са направили две нови просеки, с което смятат, че са осъществили контрол по разпространяване на пожара.

Това е днешната задача – категорично да прекъснем разпространяването му. При кривия тунел нещата стоят добре. Има един участък, върху който днес ще поработим повече – трасето до газопровода. И там нещата вървят към добра посока. Дъждът няма да реши проблема, но ще подпомогне да не е върхов. 600 души продължават усилията за погасяване на пожара“, каза още гл. комисар Николай Николов.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.