Започна евакуация на село Влахи заради пожара в Кресненското дефиле

Започна евакуацията на хората от село Влахи заради пожара в Кресненското дефиле.

Наложи се заради рязкото влошаване на метеоролигичните условия и изключително силния вятър, който насочва пожара и пламъците към селото“, съобщи областният управител Бисер Михайлов, като стана ясно, че хората се изкарват от домовете им по негова заповед.

„За нас приоритет е спасяването на човешките животи и запазването на живота на жителите на селото. Това е първото и най-важното“, допълни Михайлов, цитиран от пресслужбата на МВР.

„Част от екипите, които гасят, също ще бъдат изтеглени на безопасни места, зада се прегрупират, с цел овладяване на пожара и неговото разпространяване към село Влахи“, обясни главен инспектор Добри Тонков.

„От вчера сме предприели мерки и превантивни действия, ако се наложи евакуация на селото. Направен е списък на жителите на село Влахи, около 19 души, една част от тях са постоянно живущи, други имат там вили и къщи, в които ходят в почивните дни“, поясни главен комисар Николай Хаджиев, директор на ОДМВР -Благоевград.

Хаджиев бе категоричен, че ако се наложи, дори и принудително хората ще бъдат изведени и евакуирани, за да са в безопасност.

Огнената стихия гори вече пети дени, а в Община Кресна е обявено бедствено положение. Изгорелите площи са над 15 хиляди декара, предимно гори. Днес на обед властите обявиха, че са потушили основните огнища и че се надяват до вторник да успеят да овладеят пожара. Въпреки това, още сутринта предупредиха, че ситуацията около Влахи е сложна и може да се наложи евакуация, която вече е факт.

Cross.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.