Вторият концертен състав на „Хорце“ за пръв път на международна сцена – на фестивала „Цветята на Олт“ в Румъния

Вторият концертен състав на детската танцова школа „Хорце“ към Центъра за работа с деца в Разград направи кръщенето си на международна сцена на фестивала „Цветята на Олт“ в румънското градче Авриг, само на десетина километра от Сибиу, Трансилвания.

Ще ни върви не по вода, а по много вода, ако съдим по пороя, който се изля минути преди качването ни на сцената и отложи представянето ни за втория фестивален ден, разказаха днес ръководителите на 16-те усмихнати момичета и момчета Жулиета и Румен Иванови.

Децата са изключително доволни от гостуването си на певческия фестивал и много топлото отношение на домакините към тях. „Хорце“ танцували два танца: „Синаговско хоро“ от Видинския край, с много влашки препратки в него и като музика, и като танц, и с „Танц-оркестър“, в който те представят различни народни музикални инструменти.При всяко една тяхно появяване и слизане от сцената водещата на програмата обявявала на публиката, че има удоволствието да гледа първата изява на българчетата на международна сцена. И площадът избухвал от аплодисменти. Поне петнайсетина минути децата си говорили с усмхнат и любезен мъж зад сцената, докато разберат, че с тях е кметът на Авриг… След тези контакти вече няма никой в групата, който да не е убеден в това трябва ли да внимава в часовете по чужди езици в училище.Кметът и останалите организатори получили в знак на благодарност капански китки.

При подобни пътувания задължително се съчетават полезното с приятното – в случая децата разгледали архитектурния музей в Авриг и Замъка на Дракула, където най ги впечатлила – разбира са – залата на ужасите.

Момичетата и момчетата от „Хорце“ вече мечтаят за ново пътуване зад граница. Но преди това е ред на почивката през лятото. А след това – готовността на родителите им да подпомогнат подобно турне – както са го направили и сега, за което Жулиета и Румен Иванови са им благодарни от сърце.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.