Всеки трети баварец иска независимост от Германия, сочи проучване

Почти една трета от жителите на Бавария желаят независимост на провинцията си от Германия. Това показва проучван на агенция YouGov, поръчано от многотиражния в. „Билд“.

Данните сочат, че 32 на сто от запитаните са се обявили в подкрепа на независима Бавария. В никоя друга от общо 16 федерални провинции на Германия няма толкова висок дял на жители, които искат да се отделят от републиката, показват още резултатите след допитването, проведено във всички области на страната.

Най-близкият резултат до баварския е в малката западногерманска област Саарланд и в източната Тюрингия, където желаещите са по 22 на сто. Следват Саксония и Мекленбург-Предна Померания с по 21%. Най-ниска е подкрепата в Долна Саксония, Швезвиг-Холщайн и Райнланд-Пфалц – едва по 8 на сто.

„Идеята за напускане на Германия и независимост всъщност може да се защити, засега най-вече в Германия. Ужасяващо голям брой граждани на (страната) искат да обърнат гръб на собствената си страна. В шест провинции почти всеки пети жител е гласувал за напускане,“ отбелязва „Билд“, представяйки резултатите от допитването.

Точният въпрос, зададен на респондентите, е „Съгласни ли сте със следното твърдение: Моята провинция трябва да бъде независима от Германия.“

По конституция нито една провинция не може да се отдели самостоятелно. Решението e прието от Конституционния съд в Карлсруе след жалба, подадена от инициативата „Свобода за Бавария“, поискала референдум за напускане на федералната република.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.