В Разград – възпоменателно тържество за опита за преврат в Турция

Възпоменателно тържество, посветено на годишнината от опита за преврат в Турция на 15 юли 2017 година, се състоя в Разград. То бе организирано от Генералния консул на Анкара в Бургас Ниязи Еврен Акйол. На сбирката в залата на хотел „Cartoon“ в града дойдоха двадесетина мюсюлмани от региона и районните мюфтии на Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Сливен и Бургас. Гост на възпоменанието бе и областният управител на Разград Гюнай Хюсмен.
„С чест и удоволствие като областен управител приех поканата да присъствам на това мероприятие. Една година след опита за преврат като държава, съседна на Турция, заявяваме отново, че подкрепяме законно избраното правителство и президент на Република и дано Господ и Аллах да пазят българския и турския народ от такава участ. Неслучайно непосредствено след събитията в Турция българският премиер Бойко Борисов бе сред първите, които подкрепиха законно избраното правителство и президент на Република Турция, подкрепа южната ни съседка получи и от Европейската комисия и Европейския парламент“, заяви губернаторътт на Разград пред гостите на тържеството.
Гюнай Хюсмен изрази удовлетворение, че обществеността и политическите сили в Разград са постъпили мъдро като не допуснаха провокации, свързани с провеждането на възпоменателното тържество. Заради подобни индикации органиизаторите на възпоминанието , които първо бяха решили то да се проведе в Шумен, промениха намерението си и изнесоха събитието в Разград.
В отговор на приветствията на губернатора Генералният консул на Турция Акйол заяви: „Чест е за нас, че областният управител на Разград уважи събитието, благодарим, че с присъствието си доказвате, че двете държави споделят едни и същи ценности. Не се уморявам да повтарям, откак съм Генерален консул в Бургас, че България и Турция са приятелски, братски и съюзнически страни и една от ценностите, които ни обединяват, е демокрацията“.
Тържеството бе съпътствано от изложба от фотографии на Анадолската агенция от 15 юли 2016 г., както и видеопрезентация от събитията от тази дата. С минута мълчание присъстващите почетоха паметта на загиналите при опита за преврат.
Докато в залата течеше възпоменанието, свързано с миналогодишните събиития в съседна Турция, няколко представители на партриотичните партии от Разград се събраха пред хотела, но до проковации и сблъсъци не се стигна. Патриотите обявиха, че ще изразят позицията си по-късно с политическа декларация.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.