Капанчета от Гецово откриха Капанския събор

Капанчетата от групите „Слънчеви ритми“ и „Капчици“ към читалището в село Гецово отриха днес VII Капански събор.

Този път кметът на Разград д-р Валентин Василев, инициатор за организирането на съборите още от времето когато беше народен представител, събра сите капанци заедно в местността Пчелина. Съборът започна с водосвет за здраве и успехи на участници и гости, отслужен от архиерейския наместник на Разград отец Георги. Облечена в капанска риза, своето приветствие към хората поднесе и народната представителка Десислава Атанасова.

На откритата сцена на поляната свирят, пеят и танцуват над 550 самодейци от 32 колектива от читалища в 25 населени места и пет общини на Лудогорието.

Ще представят своя бит и култура още и таланти от други етнически групи и етноси в Лудогорието.

Най-малкият капанец в носия днес беше Никълъс, който утре навършва две годинки и участието му в Капанския събор бе чудесен подарък за рождения му ден.

Под сенките на дърветата за децата е организиран специален кът за игрите на баба и дядо и работилници за изработване на различни накити и пособия от бита на на капанците.

Догодина съборът ще е дву- или тридневен, съобщи новината кметът Василев. А събитията и проявите в него ще бъдат много повече.

В 18 часа е концертът на сестри Филатови и на оркестър „Лира“ от Добрич.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.