Лятната Детска академия по безопасност стартира за 17-ти път

Лятната Детска академия по безопасност, организирана в Разград от Областната дирекция на МВР, в партньорство с Българския червен кръст и Центъра за ученическо, техническо и научно творчество, стартира днес за 17-ти път.

Под сенките на дърветата в Градския парк децата бяха 56 деца от първата от първа смяна на „Еколято 2017“ в Разград и клуб „Емпатия“ – Кубрат. Всички видяха как полицейското куче изпълнява команди и залавя въоръжен и опасен престъпник.

Децата вече знаят как се извършват огледи на местопрестъпления, как се изземат следи от слюнка, кръв, мирис, за да се превърнат в доказателства за извършено престъпление. По време на академията участниците трупат знания и умения как да реагират при критични ситуации и природни бедствия, запознават се с действащото законодателство, придобиват чувство за отговорност и работа в екип, не на последно място осмислят свободното си време през ваканцията. В секцията на БЧК се обясняват правилата за оказване на първа помощ в различни ситуации, като децата сами участват в демонстрациите. Специалисти от здравната инспекция провеждат здравни беседи, свързани със здравословното хранене, тютюнопушене, ухапвания от кърлежи, лаймска болест, кучешка тения и други.

Полицейската академия е финалът на всяка смяна от лятната работа на децата. За едно лято през нея минават около 200 подрастващи, разпределени в групи на случаен принцип. Втората академия ще се проведе на 21 юли, а третата смяна подрастващи ще преминат през нея на 4 август.

Днес за децата имаше подаръци от полицията – тефтерчета с ценни съвети и химикали, а за правилно отговорилите във викторината с въпроси -и раници.

Подаръците за децата станаха факт благодарение на спонсорите „Амилум България“ и „Балканфарма-Разград“.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.