Закриват две детски градини в община Разград

Детските градини „Шестте ястребинчета“ в село Липник и „Иглика“ в село Осенец ще бъдат закрити. Причините са намаляващият брой деца в тях и респективно – все по-скъпата им издръжка.

Детска градина „Шестте ястребинчета“ е с една разновъзрастова група с целодневна организация на дейността. По данни от кметството в Липник децата на възраст от 3 до 6 години, живеещи в селото през периода септември 2016 г. – юни 2017 г. са 16. От тях 11, по желание на родителите, се възпитават и обучават в детски градини в Разград и само 5 деца от селото посещават градината в Липник.

Следващата 2017/2018 учебна година, по подадени заявления от родителите, прогнозно детската градина ще посещават 8 деца, от които в задължителна предучилищна възраст – 3 деца, през 2018/2019 учебна година – 7 деца /в задължителна предучилищна възраст – 3 деца/.

В същото време разходваните средства за детската градина за периода 2014 г. – 31.05.2017 г. нарастват заради увеличението на минималната работна заплата за страната.

Децата, живеещи в Липник, могат да се пренасочват за приемане към най-близката до селото Детска градина „Митко Палаузов“ , с. Киченица, както и към други детски градини, съобразно свободните места, избора и възможностите на родителите.

Дейността на детска градина „Шестте ястребинчета“, с. Липник към момента се осъществява в самостоятелна сграда. Предложението на кмета на Разград д-р Валентин Василев е материално-техническата база и наличният инвентар да се предадат и приемат за стопанисване и съхранение от ДГ „Митко Палаузов“, с. Киченица.

За децата, живеещи в Липник, ще е осигурен безплатен транспорт до градината в Киченица.

И в ДГ„Иглика“ в Осенец функционира една разновъзрастова група с целодневна организация на дейността. Към 15.09.2016 г. децата са 18, към 09.02.2017 г. – 15 , а към 01.06.2017 г. – 12. Десет са от Осенец. Двете деца от с. Дряновец, но вече живеят на друго място.

По данни от кметството, към юни 2017 г. децата на възраст от 3 до 6 години, живеещи в селото, са 17. От тях 5 деца, по желание на родителите, се възпитават и обучават в детски градини в Разград, 10 деца – в ДГ „Иглика“ – с. Осенец, а 2 деца не посещават детска градина, тъй като не са в задължителна предучилищна възраст.

Прогнозно за 2017/2018 учебна година подлежащите на задължително предучилищно образование – по данни, подадени от директорката на ДГ, са 10, от които 7 от Осенец и 3 от Дряновец, което е под нормативно определеното.

Децата от Осенец могат да се пренасочват както към най-близката детска градина „Здравец“ в с. Гецово, така и в други детски градини, съобразно свободните места, избора и възможностите на родителите.

Предложението на кмета на Разград е базата и наличният инвентар да се предадат и приемат за стопанисване и съхранение от ДГ „Здравец“ в Гецово. А децата от Осенец ще имат безплатен транспорт до Гецово.

Докладната на кмета д-р Валентин Василев за закриването на двете детски градини ще влезе за обсъждане на сесията на Общинския съвет в края на този месец.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.