Бизнесът обеща стажове за ученици и студенти, но поиска от Русенския университет специалисти

Бизнесът в Лудогорието днес обеща стажове и практика за ученици и студенти, но поиска от Русенския университет специалисти.

Представители на структуроопределящи предприятия и сектори се отзоваха на поканата на областния управител Гюнай Хюсмен за работна среща за осигуряването на подготвени кадри и специалисти за нуждите на бизнеса в региона, съобщиха от пресцентъра на местната администрация. В дискусията участва цялото ръководство на Русенския университет „Ангел Кънчев“, начело с ректора проф. Велизара Пенчева и председателя на Общото събрание на РУ чл.-кор. проф. Христо Белоев, както и директорът на Филиал Разград доц.д-р Станка Дамянова.

„Целта на срещата е сътрудничеството между бизнеса и университета да е изгодно и за двете страни, а оттам и за развитието на областта, защото един град е жив и когато има млади хора в него, и когато бизнесът в него е работещ“, каза в началото на срещата Областният управител Гюнай Хюсмен.

Конструктори на земеделска техника, технолози, инженери са дефицитните специалности за предприемачите от Лудогорието. Част от кадрите идват в реалния бизнес незапознати с новостите в технологиите, оплакаха се още бизнесмените. Освен искания обаче имаха и конкретни предложения за провеждане на практики и стажове в производството, ангажираха се и с осигуряване на стипендии за студенти, които биха желали да работят за тях след завършване на висшето си образование.

Такива предложения дойдоха от „Биовет“ – на практика фирмата от една година работи на този принцип с ученици от ПГХТБТ „Мария Кюри“, от Асоциацията на зърнопроизводителите, „Балканфарма“, „Пилко“ и други.

Участниците в срещата лесно стигнаха до консенсус за подобряване на връзките между тях. Към Русенския университет функционира Център за кариерно развитие, в който регистрираните фирми имат достъп до данни за завършващите всяка година абсолвенти, а дипломираните в университета и от предишни години получават информация за свободните позиции в предприятията. Подобна информация ще се разменя между университета и основните фирми в региона и чрез специално изготвен бюлетин с подобни данни, фирмите ще получават и информация за предстоящите защити на дипломни работи, тъй като и след такива наблюдения могат да открият и предложат работа на подходящи да техния сектор кадри.

Задълбочаването на дискусията стигна и до проблемите в средното образование, представителите на бизнеса призоваха от малките класове да се работи за професионалното ориентиране на децата и това да е насочено предимно към техническите специалности, от които има необходимост. Това може да става чрез клубове и кръжоци, а също и чрез изложбата „Изобретенията“ на Детския научен център „Музейко“, която през това лято е в Разград.

В края на срещата областният управител Гюнай Хюсмен заяви, че е доволен от интересната и ползотворна дискусия, при необходимост и възникнали проблеми е готов да организира и други подобни срещи.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.