Кучетата на фараоните се събират в Бургас

Кучетата на фараоните се събират в Бургас днес. В морския град се очаква да пристигнат 11 представители на породата. Това е една от най-редките и стари породи кучета в света – фараоновата хрътка, или египетско фараоново куче. Те ще дефилират тази вечер край морето по време на 5-та специализирана изложба на кучета от пета породна група, клас „Примитиви“, с ранг САС. Тя се организира от Български киноложки клуб „Фараоново куче“ и Община Бургас, под егидата на Българската републиканска федерация по кинология.

Фараонфестът ще бъде разположен в пространството до Конната база и Фестивала на пясъчните фигури в парк „Езеро“.

По традиция българският клуб на една от най-старите породи кучета в света провежда своите изложби в лапидариуми на музеите или сред останки от античността, за да подчертае древния произход. Домакини на предишните издания са били Археологическият център на Пловдив, Английският двор на Археологическия музей във Варна, руините на Августа Траяна в центъра на Стара Загора.

Фараонови кучета са съществували 3000 г. пр. Хр., а изображения на фараоново куче са открити в гробниците на египетските фараони. Легендите разказват, че фараоновото куче е въплъщение на бог Анубис на земята. В историята на човечеството фараоновата хрътка се е прославила с необикновената си красота и елегантност.

Броят им в цялата страна е малко над 10, а в Бургас – 1.

Посетителите ще могат да видят в ринга и други две редки породи от секция „Примитиви“ на международната класификация по кинология. Под „Примитиви“ се разбират породи кучета, които не произхождат от други породи и са резултат на естествена еволюция, а не са създадени от човека. На изложбата деца-водачи на кучета, ще демонстрират своето майсторство, а най-добре представилите се ще получат награди.

В изложбата, която е част от Фестивала на пясъчните фигури на Община Бургас, ще участват и представители на единствената в света порода нелаещи кучета басенджи. Очаква се да има представители и на израелската порода – ханаан дог.

Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.