Дъждът нанeсе поражения на реколтата в Лудогорието

Валежите от миналата нощ са нанесли щети в нива от 3200 дка рапица, собственост на ЗК „Изгрев“ и 600 дка слънчоглед на ЗК „Торлак“ – Цар Калоян, обобщиха данните преди малко от областната администрация. В община Цар Калоян валежите са били 52 л./кв.м, придружени с градушка. Леко се е покачило нивото на река Хлебаровска.
Пак с градушка е бил дъждът и в Завет 35 л./кв.м, 20 л/кв.м – в Кубрат, а в селата Топчии и Побит камък – 38 л./кв.м.
Данни дали има щети от дъжда този следобед на територията на областта още няма.
Но от областната администрация уточняват, че е създадена организация да бъдат посрещнати евентуални последствия от интензивните валежи. Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ -Разград разполага с 16 автомобила, 19 мотопомпи, 21 човека са на денонощен режим на готовност, а при необходимост в спасителни операции могат да се включат 100 човека. Пожарникарите могат да разчитат и на съдействие от Доброволческите формирования в областта. Такива са създадени в три от седемте общини в Лудогорието – в Исперих доброволците са 25, в Кубрат – 20, в Завет – 15.
Язовирите в областта се поддържат на 50-60 процента обем, няма опасност от преливане.
Общините в областта са уведомени за задействането на Националния план за защита при бедствия за вземане на превантивни мерки, съгласно Областния и общинските планове за защита при бедствия при необходимост.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.