Прокуратурата обвини бившия шеф на Пътната агенция в безстопанственост за 41 000 000 лева

Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП привлече като обвиняем бившия член и председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ – Лазар Лазаров в безстопанственост, от която са последвали значителни щети за АПИ в размер на 41 630 050 лв., като престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Става въпрос за отсечка от 31 километра, които е трябвало да бъдат изградени от италианската компания Кооперативно дружество “ Чи ЕМ ЧИ ДИ Равена“. Стойността на сключения договор през 2011 година е бил за 133 млн., а участъкът е трябвало да бъде изграден за 25 месеца

„По първоначалния договор строително – монтажните работи е трябвало да приключат през есента на 2013 г., но това не се е случило. Причина за това е, че според изпълнителя „ЧИ Ем ЧИ ДИ Равена“ през зимата на 2013 г. и пролетта на 2014 г. е имало много дъжд, сняг и т.н. „форсмажорни обстоятелства“, които са довели до преовлажняване на почвите, поради което е необходима „стабилизация“ на тези почви, преди да се изгради същинското съоръжение-пътя. Касае се за отсечка с дължина 1760 метра, не за целия участък“, пише в съобщението на държавното обвинение.

От АПИ решават да обявят обществена поръчка за допълнителни строителни работи. Търгът е спечелен от „Пътища Пловдив“ АД – с бивш собственик бившият член на ръководството на БСП Георги Гергов на 30 юни 2015 г. Договорът, сключен с тях е с три подобекта и е на стойност над 40 млн. лева. След като стана известно, че прокуратурата води разследване, Гергов съобщи, че по време на сключване на договора, той не е имал участие в „Пътища Пловдив“.

Според прокуратурата в периода август 2014 – юни 2015 година Лазар Лазаров умишлено не положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на имуществото на АПИ. Това се изразявало във факта, че той не е проверил дали предвидените строително-монтажни работи за новата поръчка, не са били включени в предишната, спечелена от италианската компания. „Освен това не поискал от специализирана дирекция в АПИ обосновка на реалната необходимост от различните видове строително монтажни работи, предмет на обществената поръчка и разчети как е формирана прогнозната й стойност от 42 987 400 лева без ДДС“, пишат от държавното обвинение. Въпреки това Лазаров сключил договора с „Пътища Пловдив“ АД.

На практика този договор предвижда изпълнение на вече договорени строително монтажни работи, по които за възложителя има задължение за плащане.

Впоследствие АПИ изплаща на „Пътища Пловдив АД“ над 4.6 млн. лв за направата на дренажни матраци на подобект 2, въпреки че направата им е била ненужна. Над 30 млн лева за строителство на обект, който е бил част от договора с италианската компания и още над 6.4 млн лв. за доставка и изграждане.

Лазар Лазаров е с мярка за неотклонение „Подписка“.
Разследването продължава.

 

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.