Босна и Херцеговина разчита на приятелска подкрепа от България за ЕС

Босна и Херцеговина очаква приближаването си до ЕС и разчита на приятелска подкрепа от България. Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев с председателя на Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич.
Двамата направиха изявления и представиха акцентите на разговора си.
Двамата държавни ръководители са обсъдили процесите в общото ни географско пространство, предизвикателствата пред нашия регион, сред които недостатъчна трудова заетост, предизвикателствата и рисковете пред сигурността, мигрантската криза, тероризма и радикализма и други теми, стана ясно от думите на президента Румен Радев.

„Най-ефективният подход за справяне с тези предизвикателства е интеграцията“, заяви държавният глава. В глобален план двамата са потвърдили необходимостта от предоставяне на безусловна перспектива за членството на Босна и Херцеговина в ЕС.

Радев увери, че могат да разчитат, че по време на българското председателство тяхната перспектива за членство ще е един от приоритетите. Според държавния глава България може да помогне много за това Босна и Херцеговина да получи статут на кандидат.

По отношение на интеграцията в регионален аспект Радев смята, че процесът на сътрудничество в Югоизточна Европа е правилният формат. „Обсъдихме, че линиите на комуникация не могат да се развиват само от юг на север“, подчерта Радев.

Според него държавите ни имат потенциал за много по-задълбочено сътрудничество.

„Босна и Херцеговина очаква приближаване до ЕС. Ние сме в края на процеса за получаване на статут на кандидат“, коментира Иванич и допълни, че се надяват на помощта на България.

Иванич изрази надежда, че в лицето на България Босна и Херцеговина ще имат един от „важните адвокати“ в Брюксел, които ще им помогнат да направят решителната крачка за приближаване към ЕС.

По-късно Младен Иванич проведе среща и с премиера Бойко Борисов.

„България ще остане активен застъпник за гарантиране на европейското бъдеще на страните от Западните Балкани и по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз“, заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич.

Борисов изрази убеждението си, че Босна и Херцеговина ще продължи да се движи по пътя на евроатлантическата интеграция, която е единствената гаранция за сигурност в региона.

Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.