Ценко Чоков вече няма да е кмет

Административният съд във Враца препоръча правомощията на Ценко Чоков като кмет на село Галиче да бъдат прекратени, съобщава БНР.Причината е, че той не може да изпълнява качествено задълженията си, тъй като се намира в ареста, а ползваната от него неплатена отпуска била незаконосъобразна.

Решението подлежи на обжалване. Отстраняването на Чоков от длъжност обаче не може да бъде направено от съда, а от Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина. Именно към нея е отправено и указанието на съда.

„При ползване на неплатен отпуск работодателят не само определя периода на ползване на същия, но от неговата воля зависи изобщо дали този вид отпуск ще се ползва. При условие че кметът на кметство няма работодател, с когото да договаря разрешаването на неплатен отпуск, той не може да ползва такъв“, пише в решението на врачанския административен съд, откъдето напомнят, че не е предвидена законова възможност да се определи заместник на отсъстващия кмет.

До намесата на съда се стигна, след като прокуратурата обжалва решението на Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина да остави Чоков на позицията, която заема. Той е в ареста вече над една година, след като беше арестуван заедно със сина си Мартин за участие в организирана престъпна група за заплахи, закани, отвличания, лихварство и нанасяне на средни телесни повреди.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.