„Реал“ се изправя срещу „Ювентус“ в опит да пренапише историята на Шампионската лига

За 25 години от създаването на Шампионската лига нито един отбор не е успял да защити трофея си. Едва три са тези, които изобщо са имали възможност да го направят. Нито „Милан“ (1995 г.), нито „Аякс“ (1996 г.), нито „Манчестър юнайтед“ (2009 г.) обаче успяват.
„Реал“ (Мадрид) ще бъде четвъртият отбор, който ще опита да се пребори с прокобата, тегнеща над шампионите в най-силния клубен турнир. Рекордьорът по европейски титли се изправя срещу рекордьора по загубени финали „Ювентус“ в 21.45 ч. на стадион „Милениум“ в Кардиф.
Мадридчани спечелиха трофея два пъти в предишните три сезона и не са губили финал за европейската корона от 1981 г. Те преследват 11-и трофей при 14-ото си достигане до последния мач, а Зинедин Зидан ще опита да стане първият човек, спечелил най-силния клубен турнир два пъти в първите си два сезона като треньор.
„Ювентус“ обаче е устремен към първа европейска титла от 21 години насам и към прекъсване на серията от четири поредни загуби във финали на Шампионската лига (1997, 1998, 2003 и 2015 г.).
Отборът от Торино ще опита да стъпи на европейския връх за трети път след 1985 и 1996 г. при деветото си участие в мача за трофея. Ако го направи, ще стане деветият трикратен европейски шампион след „Реал“, „Милан“ (7), „Байерн“ (5), „Барселона“ (5), „Ливърпул“ (5), „Аякс“ (4), „Интер“ (3) и „Манчестър юнайтед (3).

Новините
„Реал“ (Мадрид) няма никакви кадрови проблеми и Зидан ще може да разчита на всичките си играчи. Голямата дилема пред французина е дали да заложи на възстановения Гарет Бейл, или да стартира с Иско, който игра в последните мачове от сезона и се представи отлично.
„Ювентус“ не може да разчита на трайно контузения Марко Пяца, който се възстановява от скъсани връзки на коляното, а Стефано Стураро също ще пропусне финала заради разтежение. Даниеле Ругани е под въпрос заради травма в крака. Основните играчи в състава на Масимилиано Алегри обаче са на разположение.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.