Полумаратон „Камчийски пясъци“ събра любители на бягането от България и Румъния

Студените води на река Камчия за трета поредна година завряха от горещата кръв на едни от най-добрите бегачи в България и Румъния. Тази неделя се състоя третото издание на най-дългото пясъчно бягане в страната – полумаратон „Камчийски пясъци”, организиран от разградския клуб „Зелена стъпка“.

Състезанието, събрало над 100 участници, е уникално, тъй като е единственото, при което се бяга само по плажа и се преминава устието на река Камчия. Нагазването във водите се прави само по маркиран брод, а за безопасността отговарят двама професионални спасители.

Александър Спасов от София спечели надпреварата на 21 километра с време 1:34:43 часа, изпреварвайки шампиона от предишните две издания, Андрей Гридин. Участникът в олимпийските игри в Сочи – Гридин, дойде в Камчия, след като в събота спечели първо място в планински маратон и въпреки умората, постигна време 1:37:54. На трето място остана Василе Апетроайе от Румъния с 1:38:42.

При жените най-бърза бе Тоня Цвяткова от отбора на Skisharki – основен спонсор на състезанието. Тоня, която е от Севлиево, завърши за 2:01:55 часа. На четири минути от нея остана Цветелина Йорданова от Зелена стъпка, Разград, а трета се класира Здравка Божалова от Асеновград.

В 10-километровата надпревара безапелационен победител при мъжете стана Данчо Петров от Супер спорт, Варна, с 42:41 мин., следван от Гено Увардов от Пловдив и Румен Стаматов от Варна (45:43). Виржиния Габровска от Варна спечели при жените с 55:25 мин., на секунда зад нея завърши разградското момиче Вероника Вълканова, а трета бе Веселина Йорданова от отбора на Skisharki (58:10 мин.).

В детската надпревара с дължина 2,2 километра се включиха 14 деца. А двама малчугани се престрашиха и участваха на 21 километра, придружавани от родителите си.

Следващото събитие, организирано от клуб „Зелена стъпка“, е Лудогорският маратон на 30 юли в местността Пчелина край Разград, а на 3 септември ще се състои единственият трансграничен маратон между България и Румъния Via Pontica. Регистрацията и за двете събития вече тече, съобщават организаторите.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.