Владислав Горанов: Новият кабинет ще е като стария Министерски съвет

„На този етап с „Обединени патриоти“ сме на финала на коалиционното споразумение“. Това каза пред журналисти Владислав Горанов, народен представител от ГЕРБ и част от преговорния екип за съставяне на правителство след срещата между ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Горанов уточни, че споразумението е все още незавършено по отношение на текстовете, свързани с механизма на управление, технологията на упражняване на властта и действията при кризисни ситуации.
„Това е документ, който се пише за четири години. Взаимоотношенията като партньори не са нови, искаме да напишем документ, който да е наистина устойчив – всяка дума се изписва много внимателно“, обясни Горанов. По думите му поименният състав на правителството не е толкова важен. Горанов уточни, че в коалиционното споразумение ще има механизъм за номиниране и отзоваване на министри. „Поименният състав е нещо, което последно ще се определи и то чак след връчване на мандата от страната на президента“, коментира Горанов.

„В един момент трябва да се заговори за имена и пропорции, но няма да е днес, а по-скоро през следващата седмица“, добави той. Владислав Горанов уточни, че принципът на отзоваването на политическата сила, която е определила и е дала своята подкрепа за определен член на правителството, ще има възможността да го отзовава на основание на сваляне на политическата подкрепа. „Ако има неудачи в работата на един министър, той носи политическа отговорност. Тя се измерва с присъствието му или отсъствието му“, каза Горанов и уточни, че премиерът има винаги думата, но балансът е към партньорите, които са излъчили съответния министър. Той уточни, че кабинетът ще е ясен на 4 май.

„Структурата на бъдещото правителство повтаря тази на последния мандат на „Борисов“, има четири вицепремиерски поста“, поясни още Горанов. „Някои вицепремиери могат да бъдат и министри“, каза още той.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.