Винетките отиват в историята?

Eвропейската комисия подготвя предложение за промяна в пътните такси, така че автомобилите да плащат според нивата на вредни емисии, които изпускат. На практика това най-вероятно ще означава край за системата с винетките, която действа в България.
Идеята е събираните от пътни такси и винетки средства да се запазят в приблизително същите размери като досега, но да се разпределят така, че автомобилите с малки и икономични двигатели да плащат по-малко, а тези с големи и мощни – повече.
Най-потърпевши от това ще са тежкотоварните автомобили, които са съвсем малка част от превозните средства по пътищата, но изпускат приблизително една трета от парниковите емисии.
Най-съществената последица от нея ще е отпадането на винетките – тоест на таксуването на база определен период, а не на изминато разстояние. Страните, които ползват винетки – сред тях и България – ще трябва да ги заменят с т. нар. „toll“ (изразът „тол-такса“, измъдрен от българските чиновници, е абсурден, тъй като двете думи значат едно и също).

Противниците на това изтъкват, че винетките са по-евтин начин да се събират пътните такси, докато изграждането на toll-системи изисква големи начални инвестиции и разходи за поддържка.

Точният текст на подготвяните промени ще бъде публикуван на 31 май, след което те трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент и от страните-членки.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.