Макрон срещу Льо Пен на втори тур във Франция

След преброяването на всички бюлетини от първия тур на президентския вот във Франция центристът Еманюел Макрон печели 23.75% от гласовете, предаде агенция „Ройтерс“.
Той ще се изправи на балотажа срещу националистката Марин льо Пен, която получава 21.53%.
Трети остава консерваторът Франсоа Фийон с 19.91%, четвърти е крайно левият Жан-Люк Меланшон с 19,64%.
Значително се различава картината в Париж, където Марин льо Пен е едва пета.
Водач отново е Макрон, за когото са гласували 34.83% от избирателите, втори е Франсой Фийон с 26.45%, трети Меланшон с 19.56%, четвърти е кандидатът на социалистите Беноа Амон с 10.18%.
Льо Пен получава 4.99%.
Еманюел Макрон, заяви, че иска след две седмици да стане президент на всички французи, пред заплахата на власт за дойдат националистите, предадоха информационните агенции.
„Искам след две седмици да стана вашият президент, президент на целия френски народ, президент на патриотите пред заплахата от националистите.“ – заяви Макрон пред свои поддръжници.
„Отваряме нова страница в политическата история на Франция“, каза още той.
Водачът от първия тур посочи, че му предстои още повече да сплоти хората, да преодолее противопоставянето във Франция, за да победи на балотажа.
По думите му, трябва да бъде придаден нов импулс в изграждането на Европа.
Президентът на Франция Франсоа Оланд поздрави по телефона Еманюел Макрон, който е лидер в първия тур на вота за държавен глава на страната.
След президента Оланд подкрепата си за Макрон засвидетелстваха двама от загубилите битката кандидати.
В телевизионния ефир консерваторът Франсоа Фийон призна поражението си и призова привържениците си да гласуват за Макрон на втория тур.
Представителят на социалистите Бноа Амон на свой ред заяви подкрепата си за Макрон.

Премиерът Бернар Казньов, министърът на външните работи Жан-Марк Ейро, експремиерът Манюел Валс също застанаха зад него.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.