Преди 33 години Христо Проданов покори Еверест

На 20 април точно в 18 часа и 15 минути Христо Проданов прави последната крачка, за да се озове на най-високия връх в света – Еверест. Така преди 33 години алпинистът се превръща в първия българин покорил изключителната височина от 8848 м.

Българинът е и първият човек, който изкачва Еверест по западния склон, известен като „Жестокия път“
Българинът е и първият човек, който изкачва Еверест по западния склон, известен като „Жестокия път“

Христо Проданов е и първият човек, който изкачва Еверест по западния склон, известен като „Жестокия път“. Това е най-дългият и труден маршрут, по време на който сънародникът ни дори не използва кислороден апарат. Преходът му започва от базовия лагер, а до върха стига за 33 дни – рекорд за този маршрут. Точно толкова и минути остава на хималайския гигант. Роденият в Карлово ентусиаст също е първият, покорил най-високата точка на планетата още през април (твърде рано за обичайните атаки на върха) и четвъртият човек, изкачил се сам.

Българският планинар оставя камерата си на върха и започва да слиза по тъмно, по собствените си стъпки – нещо, което никой преди него не е правил. Започва силна буря, която принуждава Христо да прекара нощта на открито. Температура от минус 42 градуса, без кислород, на приблизителна височина 8600-8700 м. се отразяват пагубно на алипиниста. Започва спасителна акция, която продължава цели две денонощия. Най-близо до Проданов достига Людмил Янков, но нощта пада и му е наредено да спре издирването. Последното обаждане от Христо е в 19.45 ч. на 21 април 1984 г. Само два дни след като осъществява мечтата си, „той остана завинаги горе, при своя връх, слят с мечтата си“.

Той е първият българин, стъпил на Осемхилядник – Лхотце (8516 м). Награден е с орден „Георги Димитров“ (1981 г., 1984 г., посмъртно), „НРБ“, II степен (1977 г.). Обявен е за герой на НРБ (1984 г., посмъртно). Алпинист № 1 на България за 20 век (2001 г.)

Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.