Пчелари и фермери се договаряха за пръскането с препарати за растителна защита

Пчелари и фермери обсъждаха днес мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.
На работната среща, председателствана от областния управител Манол Кившанов, присъстваха представители на ОД “Безопасност на храните” – Разград, Общинската служба по земеделие – Разград, Областният браншови пчеларски съюз, Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието, представители на общинските администрации, пчелари и арендатори.
Председателят на Областния браншови пчеларски съюз „Лудогорска пчела“ Славейко Рашев призова арендаторите да използват разрешени, щадящи пчелите препарати, особено при пръскане на рапица.
Позицията на арендаторите представи Маломир Власов – представител на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието. Според него компромиси се правят и от страна на пчеларите, което е предпоставка за  добър диалог и добра комуникация.

Анета Нецова – началник на Общинската служба по земеделие, обяви, че през миналата стопанска година регистрираните като земеделски стопани пчелари в Лудогорието са 358, като най- много са в община Разград.
Тя съобщи още, че през 2016 г. в ОД „Земеделие“ – Разград няма подадени сигнали и жалби за неправомерно третиране с препарати за растителна защита.

От своя страна Манол Кившанов предложи Областна дирекция „Земеделие“ – Разград да проведе разяснителна кампания за измененията и допълненията в Наредбата за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.