Регионалният министър сезира прокуратурата заради санирането

Сигнал до прокуратурата заради програмата за саниране е подал министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов. Това обяви самият той пред БТВ.

„Санирането, което заварих, като цяло е добра идея, но трябва да се направят промени в правилата, да се коригират цени. Има констатирани нарушения и съм дал сигнал до прокуратурата. Има съмнения за нарушения и затова съм дал сигнал до прокуратурата, за да провери нещата. Цените са прекомерно високи и необосновани“, обяви Попниколов.

По думите му има наддоговаряне на средства т.е. договори с неосигурено финансиране.

„Първоначалните цени на програмата са били от 290 лв. без ДДС на квадратен метър. Сега са 140 лв.“, каза още служебният министър на регионалното развитие и благоустройството.

Той коментира и скандала с прекратената процедура за строителството на тунела „Железница“ на автомагистрала „Струма“. Обществената поръчка за 250 млн. лв. беше спряна, а причината беше изчезнали документи от офертата на един от участниците в търга.

„В момента, в който бях информиран за ситуацията, решихме да действаме съгласно закона. Възложителят е установил липсата на документи и единственото правилно решение е прекратяване на процедурата“, обяви в служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов пред БТВ.

„Отговорност за съхранението на документите има председателят на комисията. Нямаше опит да бъде скрито това. Има видеонаблюдение навсякъде, доколкото съм информиран то е работило. Не съм съгласен, че прекратяването на тази процедура ще доведе до загуба на евросредства. Рискът за „Кресненското дефиле“ е по-голям“, допълни той.

„Документите са изнесени са от външния експерт Стефан Гайтанджиев, доколкото съм информиран. Не се е налагало аз да влизам в тази стая. Минимум двама експерти трябва да гледат документите, имало е и друг човек с него“, заяви министърът.

„Това е саботаж срещу работата на Пътната агенция и служебното правителство. Не считам, че трябва да си подавам оставката“, каза още Спас Попниколов.

Той обяви, че е сезирал прокуратурата за саниране.

„Като цяло санирането е добра идея, но трябва да се направят промени в правилата и да се коригират цени. Има съмнения за нарушения и затова съм дал сигнал до прокуратурата. Цените са прекомерно високи и необосновани“, обяви министърът на регоионалното развитие и благоустройството.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.