Ще разпитват свидетели в Берлин с видеоконферентна връзка по делото „Филков“

Разградският окръжен съд отложи днес за 4 май делото за убийството на 75-годишния Николай Димитров от Завет. Една от неявилите се свидетелки ще бъде принудително доведена за тази дата, а други трима, които са в Германия, ще бъдат разпитани с видеоконферентна връзка на 7 юни, реши съдът.
Две тройни експертизи изслуша съдът – допълнителна съдебно-медицинска и биотрасологическа, която изследва механизма и последователността на упражненото физическо насилие над пострадалия, въз основа на следи от биологичен материал.
Първо бе изслушана допълнителната тройна експертиза, която е подписана с особено мнение от един от експертите – Пламен Димитров. Другите двама експерти твърдяха, че е имало няколко вдишвания след като душеният мъж е бил пуснат в язовира. Според Димитров обаче той е бил удушен и едва тогава трупът му е бил изхвърлен във водата. След това бе изслушана и приета другата експертиза, като и тримата експерти застанаха зад становището на Димитров – те бяха категорични, че в язовира е бил хвърлен трупът на Николай Димитров и е абсолютно невъзможно мъжът да е направил каквито и да било вдишвания с увитата около врата му пристегната примка с тежести.
Съдът разпита и единствения явил се свидетел от призованите общо шестима души.
Владислав Филков е обвинен за това, че на 25 срещу 26 декември 2014 г. в град Завет, област Разград, е отнел чужди движими вещи – пари в размер на 220 лв. и мобилен телефон от Николай Димитров, с намерение противозаконно да ги присвои. Филков е употребил за това сила и заплашване. Грабежът е придружен с убийството на 75-годишния Николай Димитров, който е баща на столичната съдийка Геновева Димитрова. Филков беше задържан в Берлин на 24 юни 2015 г., в изпълнение на издадена от Окръжна прокуратура – Разград европейска заповед за арест . На 21 октомври 2015 г. в резултат на действията на Международния отдел на Върховна касационна прокуратура и Окръжна прокуратура-Разград германските власти предадоха на българската прокуратура Владислав Филков.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.