Еврокомисар Булц: Големите убийци на пътя са алкохолът и дрогата

„България е страната с най-много жертви от катастрофи в Европейския съюз. Това заяви в интервю за БНТ транспортният еврокомисар Виолета Булц. Тя е на първото си посещение в София, за да участва в транспортна конференция за проблемите в сектора.

Според еврокомисар Булц голям проблем пред България остава жп транспортът и неговото либерализиране – допускането на частни превозвачи на пътници. „Големите убийци на пътя, включително и в България, на първо място са алкохолът и дрогата. Освен тях реална заплаха е неизползването на предпазни колани и високата скорост“, каза тя.

Булц посочи, че незабавно трябва да се повиши „осведомеността на хората за движение по пътищата“. Второ, трябва да се инвестира в инфраструктура, да се използват новите технологии при контрол на движението.

„Разбира се, трябва да се използват и финансови механизми. Трябва да сме готови за навлизане на нови типове превозни средства – общи коли, коли без шофьор. Важно е да има мотивация хората да използват тези нови технологии“, отбеляза още еврокомисарят по транспорта и допълни: „Животът трябва да се пази. На година социалната сфера губи близо 100 млрд. евро заради пострадалите по пътищата хора. Това са пари, които са били вложени за тяхното образование, инфраструктура и просперитет.“

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.