Областният информационен център стартира кампанията „Заедно за Европа” в Лудогорието

С пресконференция днес Областният информационен център в Разград даде старт на националната инициатива „Заедно за Европа” в Лудогорието. Тя ще се проведе в мрежата на всички 28 информационни центъра у нас, за да популяризира Европейските структурни и инвестиционни фодове и е част от кампанията на Европейската комисия „Европа в моя регион 2017”, обяви обясни управителят на Центъра Юлиян Данаилов..
Включените в „Заедно за Европа” събития в насочен към всички в страната, а поводът са 60-годишнината от създаването на Европейски социален фонд ; 0 години от присъединяването на България към ЕС и 6 години от създаването на Мрежата от 28 информационни центъра.
Част от кампанията е фотоконкурс на тема „Лудогорието в Европейския съюз: 10 години по-късно” в партньорство с Центъра за ученическо техническо и научно творчество – Разград, Клуба на разградските любители на фотографията и Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев”. Конкурсът е за ученици от 5-ти до 12-ти клас от цялата област. С изразните средства на фотоколажа участниците трябва да представят своите виждания по темата, като издирят и съпоставят снимки от миналото на Лудогорието и актуални фотографии на същите местоположения/обекти, обновени или изградени с евросредства. В тази част от условията на конкурса много полезни на участниците ще бъдат фондовете на библиотеката и Регионалния исторически музей. Срокът за включване в конкурса е до 18 април. На 25 април в офиса на ОИЦ, отличените от журито участници ще бъдат наградени. Класираните на първо място участници ще получат съответно: цифров фотоапарат (за възрастова група 9-12 клас) и таблет (за възрастова група 5-8 клас). Класираните на второ и трето място участници в двете възрастови групи ще получат материални награди.
В периода 18 април – 15 май във всички общини от областта ще бъдат проведени серия от информационни срещи за представяне на актуални и предстоящи възможности за кандидатстване с проекти по програмите, съфинансирани от ЕСИФ. В седемте общини на Лудогорието ще се проведат Дни на отворените врати при бенефициенти на евросредства в областта. Няколко реални успешни истории от региона ще илюстрират как еврофинансирането е повлияло положително и те ще бъдат включени в национален каталог.
Центърът ще организира на 11 май дискусия с разградчани на тема „Как еврофондовете променят живота на хората от Лудогорието?”. За участие ще бъдат поканени представители на всички сфери на общество-икономическия живот.
„Заедно за Европа” ще завърши с общо събитие на 28-те областни информационни центъра като част от карнавала в Габрово на 20 и 21 май.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.