Ватиканът се сдоби с консултативен съвет, съставен изцяло от жени

Ватиканът, известен с минималното присъствие на жени в службите си, представи в навечерието на Международния ден на жената новоучредена консултативна институция с изцяло женски състав, предаде Франс прес.

Папа Франциск и ръководителите на курията (правителството на Ватикана), които тази седмица са се оттеглили за духовно уединение в селце южно от Рим, не присъстваха на представянето. Италианският кардинал Джанфранко Равази, президент на Понтификалния съвет за култура, представи в залата за пресконференции на Ватикана консултативния орган, състоящ се от 37 жени от различна националност и дори с различно вероизповедание. „Доскоро нямаше нито една жена на ръководен пост в Понтификалния съвет за култура“, призна той и увери, че не става въпрос за нещо „козметично“ и че жените ще участват във всички дейности на поверената му институция, допринасяйки със своята специфична гледна точка
Утре във Ватикана за четвърта поредна година ще се състои колоквиум за приноса на жените за мира в света. На него ще говорят католички, които се борят против сексуалното робство, участват дейно в осигуряване на образование за бежанци или на достъп до медицински и други грижи за най-бедните.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.