Почват екопътеката при Скакавишкия водопад

Екопътеката край водопада ще е дълга над половин км
Презентацията на проект за изграждане на екопътека край третия по височина /72м/ водопад в България – Скакавишкия, ще направи общината в Кюстендил, съобщиха от администрацията. На представянето ще станат ясни параметрите на бъдещия маршрут, по който туристите ще могат да разглеждат всеки кът и „пасаж“ от невероятната атракция, която привлича стотици природолюбители и туристи през всички сезони. Вече е избрана и фирма изпълнител – президентът на това строително дружество има обект за туризъм в близост до водопада, казаха информирани.

Екопътеката ще е дълга около 500-600 м.. Ще се настоява при изграждането на пътеката и на целия лабиринт от стълби, временни стоянки, евентуално на беседка и др. да не се използва бетон, а само дърво.

„Ако сложат и една лопата бетон, ще отида да го изкъртя веднага“, заканва се природозащитникът от Кюстендил и бивш общински съветник инж. Севделин Атанасов. Той често посещава Скакавишкия водопад, дори и през зимата в най-големите студове. До там имало през снега прокарани пътеки от туристите.

Лятото някои стигат до подножието и дори се къпят в спускащите се от над 70 м. водни струи. Което е опасно, защото скалите /бигорът/ е под голям наклон и има опасност да се откъртят парчета и да стане голям инцидент. Затова къпането трябва да се забрани. Иначе водопадът се е размръзнал от седмици и напливът към него тепърва започва, каза кметът на с. Полска Скакавица Емил Димитров.

Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.