Пропадна пътят, който свързва Видин и Лом

Заради опасното свлачище навремето е било евакуирано цяло село
Опасното свлачище край село Орсоя се раздвижи отново след години покой, алармираха от общината в Лом. Сега то е обхванало пътя между селата Орсоя и Сливата, който е пропаднал. Той е част от републиканския път Видин – Лом – Козлодуй, който бе ремонтиран преди 3 години с европейски средства.

Свачилището се прояви през 1980 година, когато рухнаха много къщи в селото, а водопроводът излезе от строя. Тогава цялото село бе евакуирано, а по-късно и заличено като населено място.

За жителите му бе построен един жилищен блок в Лом. След няколко години много от бившите му жители отново се върнаха в старите си къщи, а в изоставените се заселиха и нови. Днес то отново има кмет.

Кметът на Лом Пенка Пенкова е настояла пред регионалния министър Лиляна Павлова и областния управител Ивайло Петров за бърза експертиза на служба „Геозащита” – Плевен, която да изясни процеса, за да се предприемат спешни мерки за спасяване на пътя.

От общо 50 свлачища в област Монтана, 36 се намират в община Лом, 9 – в града и близо до него. Те са причината мостът над Дунав в тази част на страната да бъде построен при Видин, а не при Лом, каквито бяха първоначалните намерения на тогавашното правителство.
Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.