Тръмп посочва Рекс Тилърсън за държавен секретар

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп проведе телефонен разговор с бившия кандидат за държавен глава на Републиканската партия Мит Ромни и му съобщи, че няма да бъде държавен секретар в новата администрация.
Това информира СиЕнЕн, позовавайки се на източници от преходния екип на магната.

Не се разкрива конкретна информация за проведения разговор. Американската телевизия допълва, че обаждането потвърждава, че Тръмп окончателно е определил кандидата за топ поста.

Ромни от своя страна написа в профила си във „Фейсбук“, че за него е било чест да бъде разглеждан в качеството на кандидат за поста държавен секретар.

В същото време „Вашингтон поуст“ пише, че днес магнатът официално ще посочи Рекс Тилърсън за държавен секретар на САЩ. Тилърсън е шеф на петролната корпорация ExxonMobil.

64-годишният Тилърсън оглавява ExxonMobil от 2006 година. Той е в добри отношения с руския президент Владимир Путин. Вестник „Уолстрийт джърнъл“ пише, че назначаването му може да изиграе положителна роля в отношенията с Русия. Изданието отбелязва, че Тилърсън е против западните санкции срещу Москва.

Обаче според източници възможна е конфронтация между републиканците и новия държавен глава в Сената във връзка с избора.

Водещи републиканци са резервирани относно работата на Тилърсън с Русия и в Близкия изток от страна на корпорацията през последните години. Голям брой републиканци в Сената не са склонни да гласуват потвърждаването на шефа на петролната компания заради връзките му с Русия.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.