Правителството отпусна 10 млн. лева за Хитрино

Правителството в оставка отпусна 10 млн. лв. помощ за Хитрино.

Половината от сумата ще бъде преведена по сметките на общината днес. Средствата са за изграждане, възстановяване, реконструкция и ремонт на общинска собственост, включително инфраструктурата, уточнява правителствената информационна служба. Средствата ще се използват за реализиране на инфраструктурни проекти на територията на общината с цел преодоляване на последиците от инцидента и за предприемане на спешни действия за незабавно възстановяване нормалното функциониране и начина на живот на хората.

„Сега имахме среща с председателя на ДПС, който беше с нас в тези дни, и горе-долу сме се спрели на това, което ни подават експертите оттам“, коментира преди заседанието на кабинета премиерът в оставка Бойко Борисов, цитиран от агенция „Фокус.

Другите 5 млн. лв. ще бъдат преведени на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), тъй като част от дейностите като отпускане на средства за храна, лекарства и лечение са от неговите компетентности. С тях чрез фонд „Социална закрила“ ще се финансират целеви социални програми за населението на общината, по предложение на община Хитрино, съобщи правителствената информационна служба.

Премиерът уточни, че са проведени разговори и с Европейската комисия. „Още днес ще ни дадат възможност по две от програмите – за транспорт и за селските райони, да преведем пари за инфраструктурата, да го направим от европейски пари“, обясни той и допълни, че средствата ще бъдат гласувани и ще отидат директно за пострадалите хора и децата без родители.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.