Обучават 7 мъже и 5 жени за парамедици

От 25 ноември започна обучението на първата група парамедици в Разград. Общо 12 млади хора от областта, на възраст до 29 години ще усвоят престижната професия. 7 от тях са мъже и 5 жени. Младежите са от община Исперих, Цар Калоян, Лозница, Разград и Търговище, съобщиха от Регионалния съвет на КНСБ.
Има възможност за сформиране на още една група при наличие на кандидати, независимо от техния постоянен адрес и местоживеене. Срокът за допълнително записване е 6.01.2017 . Обучаемите получават стипендия по 15 лв. за всеки присъствен ден по време на обучението, което е в рамките на 960 учебни часа – теория и практика. След успешното му приключване, ще получат професионална квалификация „Парамедик“ – трета степен, ще стажуват 6 месеца в ЦСМП, като за периода са осигурени заплати и осигуровки. След този период желаещите, след направено вътрешно преструктуриране в спешен център, ще получат и постоянни трудови договори. Обучението се провежда от Центъра за професионално обучение на КНСБ. Обучителната организация е избрана по закона за обществените поръчки. Лектори са лекари-специалисти в съответната област на медицината от Разград.
Парамедиците ще бъдат запознати с основните алгоритми при асистиране в спешната помощ, техники за оказване на първа помощ, да правят превръзки, да поставят шини и др. и, разбира се, да шофират линейки. Затова се изисква и валидна шофьорска книжка. Координационният център на ЦСМП ще решава според степента на спешност, какъв екип и колко парамедици да изпрати на адрес.
Населението в областта е застаряващо, а недостигът на медицински кадри в региона е хроничен. Проектът се изпълнява от Центъра за спешна медицинска помощ – Разград и е финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси“, схема „Активност, обучение и заетост“.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.