67 жертви на домашно насилие са получили подкрепа от Центъра на неправителствените организации

67 жертви на домашно насилие са получили подкрепа от ЦНПО в Разград чрез неговия Консултативен център, от декември миналата година досега. Сред тях са две деца и двама мъже, останалите са жени. В специализирана програма са включени 18 извършители на домашно насилие. Заведени са 20 съдебни дела по Закона за домашното насилие. Проведени са 207 консултации с психолог, 206 – със социален консултант и 102 – с юрист. Организирани са и седем мобилни приемни в общините на Разградска област.
Дейностите са осъществени по проекта “Домашното насилие – проблем на цял един род!”. Те бяха отчетени днес на конференция под надслов “10 години не спираме да противодействаме на домашното насилие”. В нея участват над 40 представители на институции, ангажирани с проблема на домашното насилие: съд, прокуратура, полиция, социални служби, местни власти, областна администрация, образователни институции, медицински специалисти и граждански организации. Гост на конференцията е проф. Нели Бояджиева от СУ „Св. Кл. Охридски”, като експерт и обучител в проведените обучения на полицейски служители, ръководители на институции, дискусии и работни срещи.
Форумът бе открит с репортаж за домашното насилие, излъчен по Нова телевизия, и с истинска история на жертва на насилие, пресъздадена от актьора Петьо Горанов.
Целта на форума е професионалистите, които имат опит в превенция на домашното насилие, да споделят опит и очертаят потребности по темата за домашното насилие.
Ще се дискутират теми, свързани с ефективно приложение на ЗЗДН и работа в посока превенция, в това число намаляване на скритото домашно насилие и последваща работа на специалистите, след идентифициране на прояви на агресия и насилие.
Ще бъдат споделени добри практики и трудности в работата с хора, преживели насилие, за да се идентифицират потребности, които са основа за последваща работа и след приключване на проекта.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.