Почна процесът срещу д-р Бранимир Мичев и охранител от Кубрат за измама

Днес състав на Разградския районен съд даде ход на съдебното дело срещу разградския лекар д-р Бранимир Мичев и управителя на охранителна фирма от Кубрат Борис Пенев. Преди това съдът отхвърли исканията на защитата за връщане на делото на прокуратурата заради процесуални нарушения, както и за отводи на съдебните заседатели, на прокурора и на адвоката на пострадалия Писанцалъ. Не бе приет заради пороци гражданският иск на Писанцалъ, като той бе конституиран само като частен обвинител.

Двамата подсъдими са обвинени, че като съизвършители са измамили бащата на осъден, у когото възбудили и поддържали заблуждение, че срещу 10 600 лева, които ще платят на съдии, прокурори и фелдшера на ареста, ще изкарат сина му на свобода и ще отложат изтърпяването на ефективното наказание. При извършване на измамата с цел имотна облага подсъдимият Борис Пенев се представял за съдебен заседател, въпреки че през този период той не е бил вписан в списъка на Разградския окръжен съд. Д-р Бранимир Мичев е подсъдим и за подбуждане към престъпление на вещо лице да даде невярно заключение по назначената от Районна прокуратура в Разград съдебно-медицинска експертиза. С нея трябвало да се установи здравословното състояние на осъдения Синан Писанцалъ. В разговори с вещото лице д-р Бранимир Мичев поискал да бъде вписана несъществуваща диагноза на осъдения Синан, с което той да избегне изтърпяване на наказанието си в затвора.

Според обвинителния акт, въпреки че на 15 ноември 2014 г. Борис Пенев е получил 10 600 лева от бащата на осъдения, д-р Бранимир Мичев след това поискал още. На 21 ноември той отишъл в Цар Калоян, където живеело семейството на осъдения Синан Писанцалъ и заявил пред баща му, че е извършен преглед и е уредено приемането на Синан в болницата. След обещания престой в болницата лекарят щял да го освободи за домашно лечение, за което поискал още 5000 лева. Бащата на осъдения Синан обаче отказал да даде още пари и това е причината престъплението да остане недовършено.
Делото продължава с разпит на явилите се свидетели. Съдът прие искането на защитата да не се разпитва вещото лице Стоян Стоянов, изготвил съдебно-почерковата експертиза.
Срещу д-р Бранимир Мичев Районният съд води и друго дело за измама на негови пациенти и му е наложена забрана да напуска пределите на страната. Хирургът беше осъден от Окръжния съд миналата година на 6 месеца лишаване от свобода с 3 години срок на отлагане и 600 лева глоба по обвинение, че е източил 600 лева от две чужди дебитни карти. Делото обаче е върнато от Върховния на Апелативния съд за ново разглеждане от друг състав.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.