Погребват Фидел Кастро

Бащата на Кубинската революция почина на 90-годишна възраст на 26 ноември. Церемониите в негова памет продължиха една седмица, в Куба беше обявен национален траур, който приключва днес, 4 декември. Северна Корея също обяви траур в памет на Кастро.

Заради траура в Куба спектаклите и други масови прояви бяха анулирани. Бейзболните мачове бяха отменени. Дискотеките – затворени. Забранена бе продажбата на алкохол. Повечето ресторанти съкратиха работното си време.

Тленните оставки на Кастро бяха кремирани, а урната беше поставена в мемориален комплекс на Площада на Революцията в Хавана. На 3 декември те бяха докарани в Сантяго де Куба. Там, на главния площад във втория по големина кубински град, снощи се събраха около половин милион души. Те пееха националния химн и скандираха „Аз съм Фидел“. Мнозина носеха червено-черни ленти на ръцете си.

Траурната церемония оглави сегашният кубински лидер, братът и съратник на революционера Раул Кастро. Той произнесе и основната реч, в която оповести желанието на Фидел Кастро да не бъдат кръщавани на негово име площади и улици и да не се издигат паметници в негова чест.

За церемонията пристигнаха президентите на Венецуела, Никарагуа и Боливия – Николас Мадуро, Даниел Ортега и Ево Моралес, както и двама бивши бразилски президенти – Лула да Силва и Дилма Русеф, както и министърът на екологията на Франция, социалистката Сеголен Роаял, както и аржентинската футболна звезда Диего Марадона – близък приятел на покойния кубински лидер.
След края на траурния митинг в памет на Фидел Кастро през цялата нощ жители на Сантяго де Куба и едноименната провинция, станали люлка на кубинската революция, оглавена от него, се сменяха край урната му до зори.

В гробището „Санта Ифигения“ е погребан и кубинският национален герой от борбата за независимост Хосе Марти.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.