Изборният кодекс няма да бъде променен от 43-oто Народно събрание

Изборният кодекс няма да бъде променен от 43-oто Народно събрание, стана ясно в кулоарите на парламента.

Повечето партии днес бяха категорични, че кодексът няма да успее да мине до 22 януари по две причини. От една страна няма време – предвид предстоящите празници, депутатите имат само още около 15 работни дни. Няма и политическа воля – ГЕРБ все още твърдят, че са склонни да приемат промените, но нито една друга партия не е съгласна.

Дискусията за смяна на изборните правила преди предсрочните парламентарни избори продължи и днес в кулоарите на Народното събрание.

От ГЕРБ не посочиха дали има нужда от такава промяна засега. Най-вероятната хипотеза е да няма, каза председателят на правната комисия Данаил Кирилов. „Ако има воля и вземем такова решение, е възможно да се проведат и по нови правила. Ние подкрепяме резултата от проведения референдум и твърдо стоим зад вота на избирателя“ – каза той.

Според Валери Симеонов от Патриотичния фронт партиите нямат желание да правят промени:
Не, няма. Никой не виждам да има желание да го прави.
Димитър Делчев от Реформаторския блок заяви, че няма достатъчно време този парламент да направи промени в изборните правила.
Филип Попов от БСП смята, че поне година е нужна за райониране, ако има изцяло мажоритарен избор:
Не трябва да се бърза с един толкова важен въпрос. Това е смяна на политическия модел. Това трябва да се случи в един следващ парламент, в една нормална обстановка.
Поне година ще е нужна за преминаване към мажоритарен вот, каза Хамид Хамид от ДПС.
Бързи промени и на коляно няма как да станат качествени. С този въпрос трябва да се занимава 44-то Народно събрание, заяви депутатът.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.