104 млн. лв. за развитие на Бургас до 2023 г.

Малко над 104 млн. лв. ще бъдат вложени в различни проекти, свързани с облагородяването на Бургас до 2023 г. Основната част от средствата – 86 486 000 лв., черноморският град ще усвои по ОП „Региони в растеж, съобщи зам.-кметът по европейски политики и околна среда Руска Бояджиева.
Инвестиционната програма обхваща 26 проекта, от които 13 са приоритетни за реализация през следващите няколко години. Именно в тях ще бъдат вложени предвидените средства. Останалите 13 проекта ще имат възможност да бъдат финансирани след 2019 г., когато ще се направи междинна оценка на Оперативната програма.
Основните проекти, по които община Бургас ще работи, са разпределени в няколко категории: енергийна ефективност, градска мобилност, културна инфраструктура, социална инфраструктура, образователна инфраструктура и градска среда. По оста енергийна ефективност са предвидени ремонти на минимум 10 многофамилни сгради, а също така дейности по сградата на община Бургас и сградата на Националната агенция за приходите.
По отношение на градската мобилност са предвидени дейности, свързани с надграждането на системите за обществен транспорт, като ще бъдат създадени буферни паркинги и интелигентни светофарни уредби. Предвиденият ресурс е почти 9 млн. лв.
В раздела „Градска среда” са включени 12 обекта, които се намират в централна градска част: ж.к. „Възраждане”, главната улица „Богориди” и някои от прилежащите улици, пл. „Жени Патева”, реконструкцията на ул. „Кооператор” в к-с „Меден рудник”, три междублокови пространства там, както и историческото ядро на Приморски парк. Наред това са разработени проекти за развитието на двете промишлени зони – Южна и Северна, включително реконструкция на ул. „Крайезерна”, която ще облекчи трафика в града.
Социалната инфраструктура в Бургас ще бъде подобрена с 5 195 000 лв. Дейностите предвидени в тази сфера имат за цел да подкрепят процеса на деинституционализацията и да предоставят на децата в неравностойно положение нов вид грижи.
Местната власт е подготвила проекти за основен ремонт и реконструкция на четири културни обекта в Бургас – Библиотека „П.К. Яворов”, Историческият музей, Културният дом на нефтохимика, както и допълнителни средства за развитие на археологичен комплекс Аква Калиде.
Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.